Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2020 20:06

Επιστροφή στην Ημαθία από το Πεκίνο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΥΚΑΔΙΩΝ “ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ”

ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ

Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκαδίων Νάουσας «Αγία Παρασκευή», μετά από πρόκληση του Ομίλου της UNESCOΠειραιώς και Νήσων (με πρόεδρο τον κ. Ιωάννη Μαρωνίτη και Διευθύντρια του τμήματος Λαϊκού Πολιτισμού και Χορωδιών κα. Νία Κομπορόζου), ταξίδεψε στις 23 Ιανουαρίου 2020 με την 24μελή αποστολή του στην πόλη του Πεκίνου της Κίνας με σκοπό να συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Πεκίνου για τον εορτασμό της Κινέζικης Πρωτοχρονιάςστο Διεθνές Πολιτιστικό Φεστιβάλ ChaoyangInternationalSpringCarnival. Μαζί ήταν η κα. Κομπορόζου καθώς επίσης και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Ηρωικής Πόλης Νάουσας κα. Μπαλτατζίδου Δώρα. 

Την αποστολή υποδέχτηκε ο Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής κ. RishunJin(VicePresidentoftheBeijingInternationalCulturalExchangeAssociation) στον Διεθνή Αερολιμένα του Πεκίνου και συνόδεψε την αποστολή στο ξενοδοχείο όπου και θα διέμεναν τα μέλη της μαζί με τα υπόλοιπα φιλοξενούμενα συγκροτήματα.

Την ίδια βραδιά ωστόσο ο κ. Rishunκάλεσε τους αρχηγούς και εκπροσώπους όλων των φιλοξενούμενων συγκροτημάτων για να ανακοινώσει, με θλίψη αξίζει να σημειωθεί, ότι καθαρά για προληπτικούς λόγους και μετά από απόφαση της κυβέρνησης ματαιώθηκαν όλες οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της πρωτοχρονιάς. Ο λόγος βέβαια ήταν το γεγονός ότι έπρεπε να αποφευχθεί η συσσώρευση επισκεπτών και η πιθανή μετάδοση του ιού της γρίπης.

Την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου παρέθεσε επίσημο δείπνο στους αρχηγούς και εκπροσώπους των αποστολών και ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. GaoChunli(DirectorofBeijingChaoyangDistrictCultureandTourismBureau) ο οποίος αφού καλωσόρισε όλους τους καλεσμένους εξέφρασε και αυτός τη λύπη του για τη ματαίωση των εκδηλώσεων. Ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών και οι καλεσμένοι απόλαυσαν ένα λουκούλλειο γεύμα με παραδοσιακά εδέσματα της κινέζικης κουζίνας και φυσικά πάπια Πεκίνου.

Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου έγινε παρουσίαση των παραδοσιακών προγραμμάτων των συγκροτημάτων στους εκπροσώπους της οργανωτικής επιτροπής και στα άλλα συγκροτήματα. Ο σύλλογός μας έκανε την έναρξη της βραδιάς με ένα ολιγόλεπτο πρόγραμμα παρουσιάζοντας χορούς της Νάουσας με το πρόγραμμα «Γενίτσαροι και Μπούλες Νάουσας» που είχε προετοιμάσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι παριστάμενοι εξέφρασαν το θαυμασμό τους για την ασύγκριτης ομορφιάς φορεσιά και τη μοναδικότητα του «προσώπου» της Νάουσας.

 

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με την παρουσίαση του προγράμματος των υπόλοιπων χωρών και ο σύλλογος παρουσίασε το δεύτερο πρόγραμμα που είχε προετοιμάσει με Μακεδονικούς χορούς της περιοχής. Και με αυτό το πρόγραμμα ο σύλλογος απέσπασε θερμό χειροκρότημα και ξεσήκωσε τους παρευρισκόμενους με τους χορούς που παρουσιάστηκαν όπως «Μακεδονία Ξακουστή», «Πουστσένο», και άλλα.        

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων και του δείπνου που είχαν ετοιμάσει οι διοργανωτές, έγινε η εθιμοτυπική ανταλλαγή αναμνηστικών και εκ νέου πρόσκληση για τις εκδηλώσεις της πρωτοχρονιάς του επόμενου έτους. Ο σύλλογός μας απηύθυνε και αυτός πρόσκληση να επισκεφτεί η Κινέζικη αποστολή τα Λευκάδια, τη Νάουσα και την Ημαθία με την πρώτη ευκαιρία.

Εφόσον δεν θα πραγματοποιούνταν εμφανίσεις του χορευτικού συγκροτήματος ο σύλλογος αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα με την πρώτη διαθέσιμη πτήση όπως και έγινε στις 27 Ιανουαρίου 2020.

Για το Δ/Σ

Γκότσης Γρηγόρης

Πρόεδρος