Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2022 11:09

Άναμμα του Καρτσιούνου και Κόλλιαντα Μπάμπου στο Αρκοχώρι Νάουσας (video)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Το παραδοσιακό έθιμο του «Καρτσιούνου» και τα «Κόλιαντα Μπάμπου», πραγματοποιήθηκαν και φέτος , το βράδυ της Κυριακής 23 Δεκεμβρίου στο πανέμορφο παραδοσιακό χωριό Αρκοχώρι στη Νάουσα, παρουσία πλήθους κόσμου.

Η φωτιά με τα μεγάλα κούτσουρα άναψε   στην πλατεία του χωριού,  κάτοικοι έψαλαν χριστουγεννιάτικα παραδοσιακά κάλαντα, ενώ φέτος οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν ανιματέρ,, face painting, ζεστό κρασί , ρακόμελο… παραδοσιακό αρκουδοχωρίτικο hotdog και ζεστή μανιταρόσουπα.

Παρόντες από πλευράς επισήμων ο βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Άγγελος Τόλκας, ο δήμαρχος του Δήμου Ηρωικής Πόλεως Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας, ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινός Τόπος» και τέως δήμαρχος του Δήμου Ηρωικής Πόλεως Νάουσας Νίκος Κουτσογιάννης, ο υποψήφιος δήμαρχος Νάουσας με το «Άλμα» Γρηγόρης Μαρκοβίτης, δημοτικοί σύμβουλοι και φορείς της Νάουσας.

 Το έθιμο

 

Το έθιμο ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν όπου τα αγόρια του χωριού μια βδομάδα πριν τα Χριστούγεννα κουβαλούσαν μεγάλα κούτσουρα στο μεσοχώρι (πλατεία), τα στοίβαζαν όρθια και την προπαραμονή των Χριστουγέννων άναβαν την φωτιά και μαζεύονταν όλοι γύρω από αυτήν και τραγουδούσαν όλοι μαζί τα κόλλιαντα όπως γίνεται μέχρι και σήμερα.

 «Χριστός γεννιέται στην Βηθλεέμ την πόλη και οι Άγγελοι χαίρονται, και οι διαβόλοι σκάζουν εμείς λοιπόν οι δούλοι του Αυτόν παρακαλούμε να μας χαρίσει την υγειά και ότι άλλο ποθούμε.»

 «Κόλλιαντα μπάμπου κόλλιαντα και ο Χριστός γιννιέτι»

Αργότερα τα παιδιά χωρίζονταν σε παρέες και περνούσαν από όλα τα σπίτια του χωριού και λέγανε τα κάλαντα. Το πρώτο παιδί που θα επισκέπτονταν το σπίτι, καθόταν κλωσαριά (όπως κλωσάνε οι κότες) για να είναι η χρονιά πλούσια και τυχερή για τους νοικοκυραίους.

Με παρόμοιο τρόπο, γίνεται το έθιμο και στις μέρες μας.

Ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Όμιλος Αρκοχωρίου “ΑΡΚΤΟΣ”  συγκεντρώνει τα μεγάλα κούτσουρα στην πλατεία του Αρκοχωρίου και τα στήνει με επιβλητικό τρόπο. Στις 23 Δεκεμβρίου το βράδυ ανάβει η μεγάλη φωτιά τραγουδώντας τα παραδοσιακά κάλαντα. Στην συνέχεια παιδιά και μεγάλοι ξεχύνονται στα σοκάκια και τραγουδάνε τα κάλαντα σε κάθε σπίτι. Με ένα ποτήρι τσίπουρο και κόλλιαντα(ξηροί καρποί και μανταρίνια) τους υποδέχονται οι νοικοκυραίοι.

Παράλληλα με το έθιμο στήνεται και Χριστουγεννιάτικη γιορτή για μικρούς και μεγάλους με χορωδία, μουσική, ζεστό κρασί, χριστουγεννιάτικο μπουφέ και εκπλήξεις για  τα παιδιά. Μεγάλο γλέντι στήνεται μέχρι αργά γύρω από την μεγάλη φωτιά.

 

Όλοι μπορούν να συμμετέχουν επισκέπτες και χωριανοί σε όλη την διαδικασία του εθίμου.

Και του χρόνου!