Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 25 Δεκεμβρίου 2022 23:45

Άναψαν και φέτος οι «Καρτσιούνοι» στη Νάουσα (video)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ανήμερα Χριστουγέννων άναψαν και φέτος οι «Καρτσιούνοι» στη Νάουσα με τη συμμετοχή του κόσμου να είναι μικρότερη από άλλες χρονιές, ενώ λιγότεροι ήταν και οι καρτσιούνοι.

Παρόλα αυτά έστω και έτσι, οι Ναουσαίοι τίμησαν και φέτος το έθιμο, που αναβιώνει κάθε χρόνο στη Νάουσα την ημέρα των Χριστουγέννων.

Πρόκειται για το άναμμα φωτιάς (συνήθως χρησιμοποιούνται μεγάλα κούτσουρα και ρίζες δέντρων), σε διάφορες γειτονιές της Νάουσας. Σκοπός του εθίμου κατά την παράδοση, είναι η φωτιά να ζεστάνει τον νεογέννητο Χριστό.

Γύρω από την καρτσιούνο μαζεύονται οι περίοικοι της γειτονιάς, ενώ στα κάρβουνα της φωτιάς υπάρχουν ψητά κρέατα, ενώ δεν λείπει το κρασί και το τσίπουρο. Περαστικοί και γνωστοί, σταματούν για ένα κέρασμα.

Το έθιμο ξεκινάει τα Χριστούγεννα και συνεχίζεται μέχρι και την Πρωτοχρονιά, ενώ οι μεγαλύτερες συναθροίσεις γύρω από τον καρτσιούνο σημειώνονται κυρίως την παραμονή και ανήμερα τα Χριστούγεννα και την ίδια την Πρωτοχρονιά.

Από πλευράς επισήμων διακρίναμε τον δήμαρχο Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα μαζί με αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, τον επικεφαλής του Κοινού Τόπου και τέως δήμαρχο Νίκο Κουτσογιάννη και τον υποψήφιο δήμαρχο Νάουσας με το «Άλμα» Γρηγόρη Μαρκοβίτη.