Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 25 Δεκεμβρίου 2015 19:07

Οι «καρτσιούνοι» της Νάουσας (Φωτορεπορτάζ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Λίγο η οικονομική κρίση, λίγο ο καιρός που θυμίζει περισσότερο Πάσχα παρά Χριστούγεννα, οι Ναουσαίοι δεν τίμησαν όπως τις προηγούμενες χρονιές το έθιμο του καρτσιούνου.

Ο κόσμος την ημέρα των Χριστουγέννων ήταν σαφώς λιγότερος σε σχέση με το παρελθόν ενώ λιγότεροι ήταν και οι καρτσιούνοι.

Ο καρτσιούνος στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας

 

Παρόλα αυτά, οι Ναουσαίοι τίμησαν και φέτος το έθιμο, που αναβιώνει κάθε χρόνο στη Νάουσα την ημέρα των Χριστουγέννων.

 

Ο καρτσιούνος στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Νάουσας

 

 Πρόκειται για το άναμμα φωτιάς (συνήθως χρησιμοποιούνται μεγάλα κούτσουρα και ρίζες δέντρων), σε διάφορες γειτονιές της Νάουσας. Σκοπός του εθίμου κατά την παράδοση, είναι η φωτιά να ζεστάνει τον νεογέννητο Χριστό.

 

Ο καρτσιούνος στην Ευαγγελίστρια, παρουσία και του Δημάρχου Νάουσας Νίκου Κουτσογιάννη, του αντιδημάρχου Δημήτρη Μάντσιου και αρκετών δημοτικών συμβούλων

 

Γύρω από την καρτσιούνο μαζεύονται οι περίοικοι της γειτονιάς, ενώ στα κάρβουνα της φωτιάς υπάρχουν ψητά κρέατα, ενώ δεν λείπει το κρασί και το τσίπουρο. Περαστικοί και γνωστοί, σταματούν για ένα κέρασμα.

Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα και στην "Πέστροφα" στον Άγιο Νικόλαο Νάουσας, γύρω από τον καρτσιούνο η σύνδεση της παλαιάς γενιάς Μπρούβαλη με τη νέα!

 

Το έθιμο ξεκινάει τα Χριστούγεννα και συνεχίζεται μέχρι και την Πρωτοχρονιά, ενώ οι μεγαλύτερες συναθροίσεις γύρω από τον καρτσιούνο σημειώνονται κυρίως την παραμονή και ανήμερα τα Χριστούγεννα και την ίδια την Πρωτοχρονιά.

Ο καρτσιούνος στις Εργατικές Εστίες στο Πανόραμα

 

Ελπίζουμε του χρόνου τα πράγματα να είναι καλύτερα!

 

Σχετικά Άρθρα