Ειδήσεις σε τίτλους

 

 
 

Υγεία

Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC), που εκπροσωπεί 280 οργανώσεις σε 90 χώρες του κόσμου. Η εκστρατεία ενημέρωσης κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου δίνει έμφαση στην πρόληψη και στη διαπίστωση ότι το 43% των καρκίνων μπορούν να αποφευχθούν με τις εξής προϋποθέσεις:

Ο Δήμος Νάουσας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου για το 2017 διοργανώνει την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου ώρα 18.00 στον Πoλυχώρο Πολιτισμού ΄ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΝΑΡΑΣ΄ (αίθουσα Βέτλανς) σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία Παράρτημα Ημαθίας εκδήλωση για το κοινό  με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Ερευνητές στις ΗΠΑ, με επικεφαλής έναν Έλληνα επιστήμονα, ανέπτυξαν ένα νέο αντίσωμα, που μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να «ξετρυπώσει» και να καταστρέψει κρυμμένα κύτταρα που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV του AIDS.

Η τακτική κατανάλωση καυτερής κόκκινης πιπεριάς προάγει τη μακροζωία μειώνοντας κατά 13% της θνησιμότητας, κυρίως από έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο PLoS One.

Οι ερευνητές του Κολεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Βερμόντ, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπένζαμιν Λίτενμπεργκ, ανέλυσαν διατροφολογικά στοιχεία για πάνω από 16.000 άτομα για μια περίοδο έως 23 ετών.

Η μελέτη συσχέτισε τον αριθμό θανάτων και τα αίτια των θανάτων, με το είδος της διατροφής και διαπίστωσε ότι οι λάτρεις της καυτερής κόκκινης πιπεριάς τείνουν να ζουν παραπάνω.

Ο «λάτρης» της καυτερής πιπεριάς

Συγκεκριμένα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο μέσος καταναλωτής καυτερών πιπεριών είναι νεότερος, άνδρας, λευκός, καπνίζει, πίνει αλκοόλ, έχει χαμηλότερη χοληστερόλη, χαμηλότερο εισόδημα και χαμηλότερη μόρφωση, σε σχέση με όσους δεν τρώνε καυτερές πιπεριές.

Ο βιολογικός μηχανισμός που συνδέει τις καυτερές πιπεριές με την μειωμένη θνησιμότητα, παραμένει ασαφής, αλλά οι επιστήμονες εικάζουν ότι η καψαϊκίνη, το βασικό συστατικό της που την κάνει τόσο καυτερή, βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στις αρτηρίες και επίσης έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, μεταξύ άλλων επιδρώντας θετικά στις μικροβιακές κοινότητες του εντέρου.

Να σημειωθεί ότι εδώ και αιώνες, τα καυτερά φαγητά και ιδίως οι κόκκινες καυτερές πιπεριές θεωρούνται ωφέλιμες για διάφορες παθήσεις. Κινεζική μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2015 ήταν η πρώτη που είχε συσχετίσει τις κόκκινες καυτερές πιπεριές με μειωμένη θνησιμότητα.

 

Πηγή: www.tovima.gr

Σελίδα 1 από 40
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό,ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Media Kit


click image to open (pdf)

 

Follow us on Twitter