Ειδήσεις σε τίτλους

 
 

 

 

 

 

 
 
Δευτέρα, 08 Οκτωβρίου 2018 22:42

Προπαγάνδα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Γρηγόρη Σακαλή

 

Ο γνωστός εγκληματίας του Γ΄ Ράιχ Γιόζεφ Γκαίμπελς, υπουργός Προπαγάνδας της Ναζιστικής Γερμανίας, επαναλάμβανε συνεχώς το γνωστό μότο: ¨Λέγε, λέγε, κάτι θα μείνει.¨

Αυτό είναι κάτι που το παρέλαβαν και το εφαρμόζουν όλα τα καθεστώτα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο σε Ανατολή και Δύση.

Τα μέσα γι’ αυτή την πλύση εγκεφάλου του κοινού είναι οι εφημερίδες, τα περιοδικά, κυρίως η τηλεόραση και εσχάτως το διαδίκτυο.

Στη χώρα μας παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα να μας εμφανίζουν διάφορες δημοσκοπήσεις εν όψει βουλευτικών εκλογών οι οποίες κανονικά θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019.

Είναι όμως έγκυρες αυτές οι δημοσκοπήσεις;  

Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015 οι δημοσκοπήσεις γνωστού Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης έδιναν μπροστά τη Νέα Δημοκρατία κατά μια μονάδα. Τελικά βγήκε πρώτος ο Σύριζα με εφτά μονάδες διαφορά.

Μα και οι δημοσκοπήσεις των διάφορων εταιρειών δεν μπόρεσαν να προβλέψουν επακριβώς το αποτέλεσμα και έδιναν μια μικρή διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα.

Οι δημοσκοπήσεις είναι μέσο άσκησης πολιτικής, επιρροής του εκλογικού σώματος και εντάσσονται στη γενικότερη προπαγάνδα που ασκείται προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων και ομίλων. Δεν παρέχουν καμιά εγγύηση σοβαρότητας και αλήθειας και καλά είναι ο πολίτης να τις προσπερνάει με αδιαφορία. Ο καθένας έχει μυαλό και μπορεί να κρίνει την πολιτική κατάσταση. Δεν χρειαζόμαστε καθοδηγητές και μάλιστα αναληθείς. Ας σκεφτούμε ώριμα κι ας βάλουμε τον καθένα στη θέση που του αξίζει.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό,ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Media Kit


click image to open (pdf)

 

Follow us on Twitter

prefix="og: http://ogp.me/ns# fb: http://ogp.me/ns/fb#"